Motorcyklister omtyckta av andra trafikanter

2021-05-27
Motorcyklister, traktor- och lastbilschaufförer är de trafikanter som är mest omtyckta av andra trafikanter. Det visar en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Kvdbil. Motorcyklisterna är omtyckta trafikanter i större delen av landet och även i storstadsområdena. Minst omtyckta är cyklisterna. Minst omtyckta är motorcyklisterna i Norra Mellansverige. Det var ett positivt resultat tycker SMC. Motorcyklisterna är ofta en trafikantgrupp som får mycket kritik.

Varannan svensk (51 %) tycker att cyklister har sämst beteende i trafiken.  Det kan jämföras med att 12-14 % anser att motorcyklisterna är sämst. 

Men cyklister har inte sämst rykte överallt. I Stockholm, Göteborg och Malmö är det i stället elsparkcyklister som får ta emot flest arga blickar (62 %). Elsparkcyklister står också lägst i kurs hos dem som inte har bil (60 %).

Utöver cyklister och elsparkcyklister stör många sig också på taxichaufförer (23 %). Mest irriterade på taxichaufförers beteende är personer i 18-34 årsåldern (32 %). Populärast på vägen är traktorförare. Bara 3 procent anser att traktorförare sköter sig sämst.

På listan över vilket beteende vi stör oss mest på toppar farliga omkörningar (68 %) följt av rattsurfning (62 %) och cyklister som inte följer trafikreglerna (49 %)..

Läs mer på Kvdbil

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 9-12 mars 2021. Totalt intervjuades 1028 personer i åldern 18-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.