Norge Grustouring 2012

2011-11-22
<p><span style="color: #008000;"><strong><span style="color: #ff0000;">BOKNINGEN STÄNGD</span></strong></span></p> <p>Norge Grustouring, 18-25 augusti, är ett nytt koncept! Det är helt enkelt MC-touring när den är som bäst på både asfalt och grus men där grusvägarna överväger. Detta är alltså inte "Grusbus" eller enduro/offroadkörning utan det enda som skiljer mot vanlig MC-touring är att vägarna oftast är grus och oftast är något mindre i bredd.</p>

Varför gör vi då ett sådant upplägg? Jo, det är för att kunna komma längre ut i det enormt stora vägnät som finns både i Sverige och Norge. Vi får se platser som vi aldrig kommer riktigt nära om vi bara håller oss till det allmänna och asfalterade vägnätet. Vi kommer också längre bort från den stora semestertrafiken och vi kan i många stunder avnjuta fjället och övrig natur på samma sätt som vid en vandring. Norska grusvägar är också välkända för sin höga standard och ibland väljer jag hellre en fin grusväg än en asfalterad väg som inte sett omläggning på ett antal år, i alla fall om jag vill ha komfort.

 Några vägar är lite mindre och mer av karaktären gammal forväg med lätt gräsväxtlighet i mitten men då lugnar vi bara ner tempot ytterligare en smula och avnjuter både körning och fantastiska vyer. Det krävs alltså ingen speciell vana av grus och lämplig modell på motorcykel kan som exempel vara Honda Varadero, BMW 1200GS, BMW F650GS, Honda Africa Twin, Honda Transalp, Yamaha Tenere, Suzuki Vstrom med många fler. Lämpliga däck kan som exempel vara Metzeler Tourance, Michelin Anakee eller mer avancerade grusdäck(dock inget krav) som Continetal TKC80 och Metzeler Karoo med flera.

Boende
Vi kommer att bo på norska campingplatser och hyttegrender i små och större stugor med toalett och dusch i servicebyggnad strax intill. Ett enkelt men trivsamt boende. Alla stugor är utrustade med täcke och kudde, eller dyne och pute som det heter på norsk, så det enda som behöver plockas med på resan för sovandet är lakan och örngott, då lämpligen ett reselakan som är lätt att packa. Glöm inte heller handduk!

Mat
Frukost ingår i paketet och tillreds av gruppen tillsammans i frukostlag, varje deltagare är med och dukar fram en frukost under resan. I frukosten ingår gröt, lingonsylt, fil eller yoghurt, müsli, ost och skinka, margarin eller smör, bröd, kaffe eller the och givetvis norska Lomper. Vi guider står för alla inköp! Vi bjuder även på kaffe och the med tilltugg för fikapauser i det gröna. Lunch och middag betalas av varje deltagare på plats och vi guider ser till att det finns lämpliga alternativ för detta mitt på dagen mellan 13-14(lunch) och på kvällen samlas vi mellan 19-20 för gemensam avgång till middag. En lunch ingår även i priset på resan.

Rutten
Rutten i grova drag och bara med eventuella mindre justeringar t.ex. på grund av väder och vind.
Resan kommer att ta oss från Gagnef upp genom Dalarna och Värmland till Elverumstrakten och vidare upp genom Österdalen mot Koppang. Vi åker sedan vidare mot Alvdal där vi tar en avstickare upp till Trontoppen på 1666 möh. Efter toppbestigningen beger vi oss in i Rondane där vi väljer den gamla forvägen mellan Alvdal och Folldal. Vi fortsätter sedan Grimsdalen innan vi till slut når Gudbrandsdalen och Dombås. Från Dombås tar vi sedan Slådalsvägen över fjället till Vågå där vi har vår andra toppbestigning upp till Blåhö på 1617 möh och med en fantastisk utsikt över Rondane, Dovre, Jotunheimen och Gudbrandsdalen. Vi fortsätter sedan upp mot Jotunheimen och Valdresflya innan vi åter vänder näsan med riktning mot Sverige och Jotunheimenvägen. Efter Jotunheimenvägen väljer vi Peer Gyntvägen ner mot Tretten för att sedan fortsätta ner mot Lillehammer och Birkebeinervägen mot Rena. Nu är vi åter nere i skoglandskapet och vi letar nya fina vägar fram emot gränsen och återresan till Dalarna och Gagnef där vi avslutar det hela, eller var helst det passar att avvika sista dagen.

Vi kommer även att kunna tillhandahålla ruttfiler för TomTom och Garmin till den som så önskar, finns färdigt några veckor före avfärd.

Körningen
Vi färdas i lugn takt och håller för vägarna normal hastighet. Vi tar täta pauser och kör aldrig längre än en timme i stöten. Vi håller ihop med en guide i täten och en i kön men vi kan också dela upp oss på platser där vi finner det lämpligt. Vissa sträckor ges också möjlighet att köra på egen hand för valfria fotostopp etc. Flera av vägarna är så kallade bomvägar med avgift men alla avgifter ingår i resan och betalas gemensamt av guiden.

Övrigt
Annat som är lämpligt att ta med sig är termos för varmt vatten till fika, tallrik och bestick för frukost. Guiderna har med sig punkteringslagning, verktyg, startkablar, enklare resemedicin och enklare sjukvårdsmaterial.

Kostnad
Förare 4 950 kr, passagerare 4 750 kr, inkl 7 övernattningar i 4-6 bäddsstugor, frukost(som vi guider inhandlar och som vi tillreder gemensamt i frukostlag), en lunch samt alla bomavgifter. Var och en betalar själv bränsle samt övrig mat och privata utgifter.


Intresserad av att hänga med
Har du frågor, kontakta Hans Rönnegård på e-postadressen hans@mctouring.se, telefon till bostaden 0241-61242 eller mobiltelefon 072-2046200.

Göran Svensson på e-postadressen goran@mctouring.se, mobiltelefon 073-9403335.

Det går ockå bra att kontakta SMC Travel på telefon 0243-669 70 (Växel).

Boka din resa här: https://www2.svmc.se/travel

Resevillkor SMC Travel