Ungern 2012

2011-11-17
<p><span style="color: #008000;"><strong><span style="color: #ff0000;">BOKNINGEN STÄNGD</span></strong></span></p> <p>&nbsp;Vi åker genom Polen, över bergen i Slovakien och ner till södra Ungerns landsbygd. Se pusztanryttare, lokala marknader och besök guiden Vincent Engströms vinkällare med mera. Hem genom Tjeckien och Tyskland. Nio nätter på hotell. Under en period var Österrike – Ungern Europas största nation som sträckte sig från delar av Frankrike i väst och Tyskland och Polen i norr. Idag är Ungern ett land som 2004 inträdde i EU och har en otrolig ekonomisk utveckling. Fortfarande finns dock mycket av det gamla Ungern kvar. I de områden som er guide Vincent Engström föredrar att vistas i förekommer det inte någon turism att prata om.</p>

Ute på Pusztan har Vincent köpt en vinkällare som är vår bas för att knyta kontakter med lokalbefolkningen och skaffa oss kunskaper om Ungerskt vardagsliv. Nästa  år ska vi kunna tillverka vårt eget vin. 

Byn heter Nemesnadudvar och har 800 hushåll 2200 invånare och 800 vinkällare. Detta är helt unikt i Ungern och Europa då man normalt har sina vinkällare ute på fälten, men här har man ett lager lera 4 meter under jord som inte släpper igenom vatten i tillräcklig utsträckning vid regnväder, vilket innebär att källarna blir vattenfyllda. Därför har man i Nemesnadudvar och i grannbyn Hajos byggt alla källarna på en kulle, vilket har resulterat i att de ligger tätt inpå varandra.

Tor  16 aug Dag 1
Vi tar färjan från Karlskrona 21:00 till Gdynia i Polen med ankomst 7:30. På båten har vi del i dubbelrum. Frukost på båten.

Fre 17 aug Dag 2   44 mil
Här har vi startsträckan. Resan går först på motorväg för att efter 16 mil köra på mindre vägar. Vi kör till Tuszyn söder om Łódź, till ett litet men gemytligt hotell.

Lör 18 aug Dag 3   36 mil
Vi börjar med att köra till Auschwitz och Birkenau för att göra ett studiebesök. Sträckan går sedan på fina vägar ner till Korbielow i södra Polen nära gränsen till Slovakien. Här bor vi på ett vackert hotell beläget på landsbygden.

Sön 19 aug Dag 4   20 mil
Idag har vi en av de vackraste turerna över bergen i Slovakien. Resan går på  serpentinvägar uppe i bergen dock inte så branta som i Österrike. Det är söndag och vi slipper den tunga trafiken. När vi kommer fram efter lunchtid, gör vi ett besök i de berömda grottorna i Dlhá Ves strax innan gränsen till Ungern, som är bland de största i Europa.

Mån 20 aug Dag 5  35 mil
Nu  åker vi  mot ”vår” by Nemesnadudvar. Här bor vi privat i hus eller vinkällare , och får möjlighet att se hur Ungrarna bor samt njuta av deras gästfrihet. På kvällen äter vi en hemmalagad middag i vår vinkällare.

Tis 21 aug Dag 6   15 mil 
Idag gör vi en utflykt vilket innebär att vi inte behöver ta med oss packning mer än för dagen. Vi ska få se något av Ungerns nationalsymbol, Pusztan-ryttarna som visar prov på en otrolig skicklighet och bl a rider 5 spann med en ryttare stående bak på två hästar. Vi intar också en lätt lunch. Efter det åker vi till Kiskunmajsa och badar på ett av Ungerns många termalbad. Det är ett hälsobad, vilket innebär att man tar vatten 5-800 meter under jord som innehåller massor med mineraler som är nyttiga för hälsan. Det finns över 1000 varma källor i Ungern, vilket endast överträffas av Island i Europa. Sedan åker vi tillbaka till Nemesnádudvar för middag i vinkällaren.

Ons 22 aug Dag 7
Tidig morgon avfärd med buss till grannstaden Baja (25 km) där man har en lokal mat och prylmarknad. Mycket att se och köpa. Här passar vi också på att äta langos en Ungersk specialitet.
Efter lunch åker vi buss till Kovac vinkällare i grannbyn Hajos, (10 km) En lokal vinproducent som tillverkar 350 000 liter vin om året. Här får vi möjlighet att titta på den utrustning han använder till att producera vin samt lagra och buteljera vinet. Vid lagringen har man ekfat som rymmer upp till 17 000 liter. Vi får här också en lokalt tillredd Ungersk middag.

Tors 23 aug Dag 8   16 mil
Nu börjar resan hemåt vi åker tvärs genom Ungern. Resan går på mindre vägar. Vi tar en färja över Balatonsjön där vi stannar på ett hotell. Idag finns möjlighet att åka en runda runt Ballatonsjön eller varför inte promenera ner till badet om det är fint väder.

Fre 24 aug Dag 9  18 mil
Nu bär det vidare norrut till Nitra i Slovakien, här bor vi mitt inne staden. Vi räknar med att vara framme före lunch och det finns då möjlighet att på egen hand göra en utflykt i de omgivande vackra bergsområdena under eftermiddagen. 
 
Lör 25 aug Dag 10  36 mil
Nästa etapp går över bergen till Tjeckien för att övernatta i Javornik nära gränsen till Polen. Hotellet vi bor på ligger i centrum och kännetecknas av hjärta och comfort.

Sön 26 aug Dag 11   35 mil 
Vackra vägar genom södra Polen. Vi kör sedan en transportsträcka över platt landskap för att övernatta på ett hotell i centrala Gorzów Wielkopolski.

Mån 27 aug Dag 12  32 mil 
Vi åker på lite större bra vägar i västra Polen sedan in i Tyskland och följer Polska gränsen mot Sassnitz.  Vi tar färjan till Trelleborg kl 17:45 med ankomst 21:45.

Allt detta ingår i resans pris:

• Frukost alla dagar.
• Alla måltider med en måltidsdryck (vatten, öl) utom på  färjan till Polen och  hem, samt lunch dag 8 och 9.
• Alla utflykter och entréavgifter som står i programmet.
• Buss i Nemesnádudvar.
• Färjebiljett över Balatonsjön.
• Vägskatt i Polen.

 

Resans pris:
Per person/förare i dubbelrum.         13.950 kr
Per person passagerare.                  11.950 kr

P S. Det finns möjlighet till enkel övernattning i Trelleborg om man inte vill åka hem på kvällen. Det kostar c:a 350:- /dubbelrum och 50:- för frukost per person. Det heter Night Stop hotell och ligger nära färjorna.
Telefon 0410-410 70
www.hotelnightstop.com

Vid frågor, kontakta Vincent Engström 070-5939033 eller SMC Travel

0243-669 70(växel)

Boka din resa här:  https://www2.svmc.se/travel

Resevillkor SMC Travel